100 yıldan daha eski olan ve Callao Bulvarı'nda yeniden açılan Buenos Aires tiyatrosunun gizli mücevheri

Yenilmez

Active member
“Lüksün kumar olduğu bir mahallede doğdum, bu yüzden kalbim güneye bakıyor”Eladia Blázquez'in söylediği ilk kıtalar “Güneyin kalbi”. Şans – başka bir deyişle şans ya da şans – Raquel Rodrigo için hikayesinde aşkın bir unsurdu. 2013 yılında Corrientes Bulvarı'ndaki otoparkını genişletmeyi düşünürken şunu gördü: Callao 435 Şunu söyleyen küçük bir işaret vardı: “Satılık yeraltı”. Aklından belki her iki mekanı da ilhak edebileceği fikri geçti ama aşağıya indiğinde 20'li yılların altın döneminden kalma, hakkında kesin bir bilgi bulunmayan, yalnızca adı olan, Fransız etkisi taşıyan bir Buenos Aires tiyatrosu buldu: “35”.

“Albur-restoran konseri” 26 Kasım'da gösterime girdi ve ancak yüz yıl önce Buenos Aires Şehri'ndeki o yeraltı mekanında sanatın tadını çıkarmak için girişte kalabalıklaşan insanlar zaten vardı.

“O tabelayı görünce emlakçıdan randevu aldım. Gördüğüm ilk şey, seyirciyi çerçeveleyen, bir buçuk metre yüksekliğinde dört hoparlördü. Önünde bir sahne girişi, harap bir giyinme odasına giden sanatçıların koridoru, banyolar ve molozlarla dolu bir giriş var. Adama bana yeri göstereceğini söyledim. 'Bu bir tiyatro mu?' ve bana bilmediğini söyledi. Ona söyledim 'Bakın, pek fazla bilim yok… burası bir tiyatro.' Ben sanatsal bir yapımcıyım, bu yüzden bir tiyatro iş adamıyla konuştum ve bana adının El 35 olduğunu söyledi” diye anımsıyor Raquel, onunla sohbet ederken. Zurna.

80'lerde sona eren bu uzak hikaye hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen Raquel'in ilgisini çeken de tam olarak buydu: “O zamana ait çok fazla veri yok, ancak bir yer sanatçının şunu söylediğini söyledi: Virginia Lago burada çıkış yapmıştı iş ile 'Pygmalion'bu yüzden hemen onunla iletişime geçtim. Bana 17 yaşında burada nasıl çıkış yaptığını anlattı. Tek kişi o değildi: Marta González, Arnaldo André, Rodolfo Bebán, Norberto Suárez ve Oscar Martínez buradaydı.”

Her ne kadar ilk görüşte aşk olsa da, Raquel 2013 yılında onu satın alamamıştı ve çok geçmeden emlak acentelerinde bu yer teklif edilmemeye başlandı. Ta ki pandemiden sonra işletme sahibi Raquel ile temasa geçip ona bir soru sorana kadar: Teklifle hâlâ ilgileniyor muydu? Evet cevabını verdi.

Raquel Rodrigo, yüz yıldan daha eski bir salon olan eski Teatro “El 35″te açılan Restoran Konseri Albur'un açılışının arkasındaki yüzdür. Fotoğraf: Guillermo Rodríguez Adami

18 Nisan 2022 mülkün satın alınmasına imza attı. Böylece bir söz yerine getirildi çocuklarına, kocasına ve ailesinin geri kalanına söylediği şey: 60 yaşına geldiğinde bir tiyatro sahibi olacağıydı.

Yol kolay değildi ama Buenos Aires tarihinin o parçasını hayata döndürmem gerekiyordu. Mekanın yeniden canlandırılmasını ve restorasyonunu sağlamak için mimarı ve set tasarımcısını çağırdı. Alberto Negrin.

Çok çaba harcayarak Sembolik parçalar kurtarıldıDemir kale kapısı, makaslı asansör ve siyah beyaz dama tahtası zemin gibi. Ayrıca, Tiyatronun orijinal düzeni korundu: Fransa'dan ithal mermerlerin bulunduğu giriş; üç perdeli sahne: biri cam, biri kırmızı, diğeri Venedik tarzı; koridorlar ve soyunma odaları. Kireçtaşı zeminler, eğimli aynalı ahşap paneller ve elle boyanmış kumaşlar birleştirildi.

Albur, 100 yıl önce tiyatronun faaliyet gösterdiği yerde yeniden açıldı 35..  Fotoğraf: Guillermo Rodriguez Adami
Albur, 100 yıl önce “El 35” tiyatrosunun faaliyet gösterdiği yerde yeniden açıldı. Fotoğraf: Guillermo Rodriguez Adami

Birkaç gün önce Raquel resmi açılışı yaptı: Albur'un bir restoran-konser sanat ve gastronomi (şef Adrián Aguilera tarafından) için uygun bir alanda birleştiren 145 kapak.

Castelar'da doğmasına ve yıllardır Ituzaingó'da yaşamasına rağmen, aynı zamanda bir öğretmen olan ve Morón Piskoposluğu Profesör Virginia Gamba Enstitüsü'nü kuran Raquel, her zaman bir geçmişi olduğunu itiraf ediyor. Buenos Aires şehrine büyük aşk ve özellikle kültür, tiyatro ve tango için. Burada tüm tutkularını birleştirmeyi başardı.

Müzik yönetmeni maestrodan sorumludur Damian Mahlerdansçılar ve caz şarkıcılarıyla birlikte mekana özel iki orkestra yarattı: “Albur Tango” ve “La Albur Band”. Koreografi sorumludur Gustavo Kazandı.

Orijinal adı Albur değildi ama bir gece Raquel'in arkadaşıyla akşam yemeğine katılmasıyla bir şeyler değişti. Sandra Mihanoviç.

“Bana sordu 'Tiyatronun adı ne olacak?'Kayıt yaptırdığım ismi ve pek hoşlanmadığımı kendisine söyledim. Sonra bana söyledi 'Sana bir şarkı söyleyeceğim'. Ve bana Eladia Blázquez'in Corazón al Sur şiirini söylüyor. Diyor ki 'Lüksün kumar olduğu mahalledenim'… Kumar şanstır, şanstır. Ona söyledim 'adı bu'”, diye hatırlıyor.

Albur, 100 yıl önce tiyatronun faaliyet gösterdiği yerde yeniden açıldı 35..  Fotoğraf: Guillermo Rodriguez Adami
Albur, 100 yıl önce “El 35” tiyatro salonunun faaliyet gösterdiği yerde yeniden açıldı. Fotoğraf: Guillermo Rodriguez Adami

Şunları ekliyor: “Fransız şakası. Kısa, kolay bir kelime ve anlamı benim başıma gelene, yani şansa bu kadar benzeyemezdi. Buraya gelme şansı garaj için bir şeyler aramak ve bir tiyatro bulmak. Lola Membrives gibi bir tiyatro bekleyemem çünkü bu zaten büyük bir kelime ama nasıl yapılacağını bilmediğim bir sanat eserine sahip olmak hoşuma gitti. Şarkı söylemeyi bilene, dans etmeyi bilene hayran olun”.

Gastronomi, Raquel'in zaten sekiz yıllık deneyime sahip olduğu bir dünya. 2017'den beri restoranın sahibi “Tökezleme”bazıları Buenos Aires'in en yaşlı beşiCallao 248'de geçmişi 1896 yılına kadar uzanan bir geçmişe sahiptir. Ayrıca en son açılışları arasında, “Klasik ve Modern”Callao 892'de kitapçı, kafeterya, restoran ve sanat ve gösteri alanıyla 85 yıllık geçmişi olan eşsiz bir yer. Üç yer arasında ortak bir nokta var: Zamanla kapatılıp unutuldular.

“Oğullarımdan biri beni Torcuato Di Tella Üniversitesi'ne gastronomi yönetimi kursuna kaydettirdi, bu arada El Tropezón inşaat halindeydi. 12 Eylül 2017'de yeniden açıldı. Klasik ve Modern, 11 Aralık 2023'te yeniden açıldı. Aynı cadde üzerindealtı blokta, Buenos Aires'teki üç tarihi mekanı yeniden açtım. Açılış gününde de söylemiştim, bunu bana vermesi Tanrı'nın bir lütfudur. Çünkü Buenos Aires'i seviyorum, Buenos Aires'i seviyorum” diye bitiriyor Raquel.

Albur, 100 yıl önce “El 35” tiyatrosunun faaliyet gösterdiği yerde yeniden açıldı. Fotoğraf: Guillermo Rodriguez Adami

Albur, pazartesiden cumartesiye 12:00-16:30 ve 19:30'dan kapanışa kadar açıktır. Bu program dahilinde gösteriler yaklaşık 22:45 ile 23:15 saatleri arasında gerçekleşecek. Av. Corrientes 1781'de kendi otoparkı vardır.