Yenilmez
Active member
1960 yılına kadar Buenos Aires şehrinde 200'den fazla tedarik pazarı. Bunlardan en ünlüsü Balvanera semtindeki 1980'li yıllara kadar toptancı olarak faaliyet göstermiş, daha sonra kapanıp alışveriş merkezine dönüştürülmüştür. Bugün yalnızca yiyecek satışına adanmış sadece birkaç tane var.
Son on yıllardaki sosyal, ekonomik ve tüketici dönüşümleri onun kaderini belirledi. Ve dünyanın geri kalanında olduğu gibi, bunu yapıyorlar turistler ve tarihi komşular arasındaki dengeve bunları sürdürülebilir kılmanın ve dolayısıyla onları çekici kılan özelliklerin korunmasının zorluğu.
Bugün bu tarihi pazarların bayraktarı Aziz Elmo, çok kısa sürede pek çok değişikliğe tanık oldu. Bir taraftan, “ömür boyu” durak tutucularının değiştirilmesi (klasik manavlar ve kasaplar) gastronomi önerileri için. Turist olgusuna yol açan mahalle mekanı.
üç manav, iki kasap, bir kümes hayvanı dükkanı ve bir depo Bugün pazarın geleneklerini sürdürüyorlar ve düzinelerce gastronomik teklifle bir arada var oluyorlar: kreplerden Vietnam yemeklerine, Fransız hamur işlerinden hamburgerlere, özel kahveye, ızgaraya, raclette'e ve ünlü chori al paso'ya kadar. Her iki aktivite de insanların günün çoğunda dolaşmasını garanti eder.
Piyasayı değiştirmeyen bir gelenek de çalışma saatleridir çünkü geceleri kapanır (sadece sokağa bakan işletmeler çalışır).
Café Chantal, her sabah pazarda. Fotoğraf Guillermo Rodriguez Adami
Pazardaki üçüncü nesil ve Granja Amitrano'dan sorumlu olan Jorge, diğer türetilmiş ürünlerin yanı sıra tavuk, yumurta, matambre ve milanesa'ların sevkiyatını yapıyor. Her zamanki gibi aynı konumda bulunan çevresinde, tam bir mutasyon vardı: “Bu, geri döndürülemez olduğunu anladığım yavaş bir süreçti. Öte yandan gerçek şu ki: piyasa çöküyordu. Pek çok boş pozisyon vardı ve binanın bakımının karmaşık olduğu açıktı. Bu değişiklikler uygulanmasaydı öleceğini düşünüyorum” diye düşünüyor.
Ancak gastronomide var olan dört kalemde (manavlar, kasaplar, çiftlikler ve depolar) olduğu gibi, Sözleşme yenilemeleri onları her zaman tetikte tutar.
Jorge Amitrano, pazardaki üçüncü nesil. Fotoğraf Guillermo Rodriguez Adami
Arriba kasap dükkanı da pazarın bir başka klasiği. Fotoğraf Guillermo Rodriguez Adami
Mantıklı: Havanna gibi pazarda kendine yer edinen markalarla rekabet ediyorlar. Ama yönetimden açıkladılar Zurna birinin ve diğerinin eşit şartlarda ele alınmadığını: “Her zaman Tarihi stantlara daha fazla önem vereceğizÇünkü onlar piyasanın özüdür. Biz yemek alanı değiliz “Biz bir tedarik pazarıyız.”
“Elbette insanlar tarihi ve mimarisi nedeniyle pazarı görmeye geliyorlar ve aynı zamanda çok turistik bir mahallede yer alıyor. Ve turistler buraya geldiklerinde daha fazlasına ihtiyaç duyuyorlar. Deneyimi tamamlamak, kalmalarını sağlamak olduğunu anlıyoruz. 15 dakika ve bazı fotoğraflardan daha fazlası, gastronomi sunmanın anahtarıdır” dediler.
Ve hizmetler, örneğin yakın zamanda yeniden düzenlenen tuvalet bataryası. Pazar özeldir ve En az 50 yıldır aynı aileye ait. Şu anda tezgahların neredeyse %100'ü kiralanmış durumda ve gastronomi işletmelerinin %80'inin kiralanmış olduğunu tahmin ediyorlar. Pazarda sebze ve et sağlıyorlar.
Gastronomik teklifle birlikte üç manav, iki kasap ve bir tavuk dükkanı da bulunuyor. Arka planda Coffee Town'dan özel kahve. Fotoğraf Guillermo Rodriguez Adami
Kasım ayı Brezilyalı turistlerin birkaç gün boyunca akın ettiği bir dönemdi çünkü turistler Copa Libertadores finalinde oynayan takımlara tezahürat yapmak için şehre geldiler. Tüm turistik yerlerde, tabii ki San Telmo'da da toplu halde görülüyorlardı. Piyasada “Bu çılgıncaydı” diye hatırladılar.
“Sabahları çok çalıştık yolcu gemilerinden gelen turistler. Genellikle teknelerden erken inerler ve saat 11'den önce pazarı keşfederler. Birçok kişi çarşının çatısına ve kubbesine şaşırıyor” diyen özel bir kafenin müdürü, “Burası bizim iş yerimiz, bütün günümüzü burada geçiriyoruz ve gördüklerimizi doğallaştırıyoruz ama var olan en güzel çatı bu” dedi. . Ayrıca Unidos Caddesi'ne bakan taş zemini de seviyorum; orijinal ve çok pitoresk.” diye vurguladı.
Pazar yerinin, çatının ve kubbenin kartpostalı. Fotoğraf Guillermo Rodriguez Adami
Pazarın tarihi
San Telmo pazarı birçok özelliğe sahip bir pazardır: diğerlerinin yanı sıra, yazarı, Juan Antonio Buschiazzo. Ülkedeki ikinci mezun (birincisi Ernesto Bunge idi) ve Belediyenin Bayındırlık Dairesi müdürüydü. Avenida de Mayo'nun, kamu hastanelerinin ve Recoleta ve Chacarita mezarlıklarının açılması gibi şehrin büyümesine eşlik etmesi gereken çalışmalardan sorumluydu. Ve bu mahallede, bugün Komün 1'in genel merkezi ve gelecekteki Sağlık Merkezi (CeSAC 15) olan eski Çocuk Kurulu'nu da planladı.
Bu arsada pazara dönüştürülmeden önce çok amaçlı bir depo, içinde popüler hanlar, bilardo masaları, hatta çömlek atölyesi bile bulunuyordu. Bu önceki kullanımdan geriye hiçbir şey kalmadı. Buschiazzo, demir kirişler, kemerler ve sütunlardan oluşan bir yapı tasarladı. Sac ve camdan yapılmış çatı, doğal ışığın içeri girmesine izin verirken aynı zamanda sabit hava akışını sağlayacak bir düzene sahiptir.
Amerika Birleşik Devletleri üzerinden giriş. Tasarım (solda BKF koltukları), el sanatları, alfajörler, hediyelik eşyalar. Fotoğraf Guillermo Rodriguez Adami
Bugün bu tavan çok iyi korunmuş durumdadır ve pazarın kartpostallarından biridir. Ayrıca çarşının kalbinde, demir, cam ve sacdan oluşan yapıyı taklit eden ve bütüne daha da güzellik katan bir kubbe var. Buna ek olarak yakın zamanda Buenos Aires Şehri tarafından gerçekleştirilen cephelerin restorasyonuçevredeki yaya öncelikli çalışmaların tamamlanmasının yanı sıra.
1930 yılına kadar ana giriş Bolivar ve Carlos Calvo'nun köşesindeydi, daha sonra yerin genişletilmesine izin veren arsalar eklendi ve Defensa'ya ve Amerika Birleşik Devletleri'ne doğru iki giriş daha eklendi.
Bolívar Caddesi'ndeki giriş kemeri. Fotoğraf Guillermo Rodriguez Adami
“Mercados de Buenos Aires” kitabının ortak yazarı, tarih mezunu Leonel Contreras, San Telmo Pazarı'nın geçmişinin başka bir pazara bağlı olduğunu söylüyor: “1862 ile 1899 yılları arasında, şimdiki Plaza Dorrego'da, Ticaret Pazarı, Humberto Primo caddesinin eski adıydı. Belediyeye aitti, sağlık ve hijyen koşulları iyi değildi ve büyük oranda boştu. Yani 1897'de San Telmo açıldığında bu onu doğrudan etkiledi. Tam tersine yeni pazar tüm hijyen koşullarıyla geldi ve tüm müşterilerini alıp götürdü. Ticaretinki neredeyse ortadan kalktı ve 1905'te burası yeniden plaza haline geldi.”
Mercado del Comercio (bugün Plaza Dorrego), San Telmo. 1890 civarı. Milletin Fotoğraf Genel Arşivi (AGN)
Buenos Aires Şehri konusunda uzman olan Contreras, bir düzineden fazla kitap yazmıştır: “Pazar, mahallenin tarihi açısından çok önemlidir. Pazar ve plaza bir şekilde bağlantılıdır ve her ikisi de San Telmo'yu temsil etmektedir” diye bitiriyor sözlerini. .
Son on yıllardaki sosyal, ekonomik ve tüketici dönüşümleri onun kaderini belirledi. Ve dünyanın geri kalanında olduğu gibi, bunu yapıyorlar turistler ve tarihi komşular arasındaki dengeve bunları sürdürülebilir kılmanın ve dolayısıyla onları çekici kılan özelliklerin korunmasının zorluğu.
Bugün bu tarihi pazarların bayraktarı Aziz Elmo, çok kısa sürede pek çok değişikliğe tanık oldu. Bir taraftan, “ömür boyu” durak tutucularının değiştirilmesi (klasik manavlar ve kasaplar) gastronomi önerileri için. Turist olgusuna yol açan mahalle mekanı.
üç manav, iki kasap, bir kümes hayvanı dükkanı ve bir depo Bugün pazarın geleneklerini sürdürüyorlar ve düzinelerce gastronomik teklifle bir arada var oluyorlar: kreplerden Vietnam yemeklerine, Fransız hamur işlerinden hamburgerlere, özel kahveye, ızgaraya, raclette'e ve ünlü chori al paso'ya kadar. Her iki aktivite de insanların günün çoğunda dolaşmasını garanti eder.
Piyasayı değiştirmeyen bir gelenek de çalışma saatleridir çünkü geceleri kapanır (sadece sokağa bakan işletmeler çalışır).
Café Chantal, her sabah pazarda. Fotoğraf Guillermo Rodriguez Adami
Pazardaki üçüncü nesil ve Granja Amitrano'dan sorumlu olan Jorge, diğer türetilmiş ürünlerin yanı sıra tavuk, yumurta, matambre ve milanesa'ların sevkiyatını yapıyor. Her zamanki gibi aynı konumda bulunan çevresinde, tam bir mutasyon vardı: “Bu, geri döndürülemez olduğunu anladığım yavaş bir süreçti. Öte yandan gerçek şu ki: piyasa çöküyordu. Pek çok boş pozisyon vardı ve binanın bakımının karmaşık olduğu açıktı. Bu değişiklikler uygulanmasaydı öleceğini düşünüyorum” diye düşünüyor.
Ancak gastronomide var olan dört kalemde (manavlar, kasaplar, çiftlikler ve depolar) olduğu gibi, Sözleşme yenilemeleri onları her zaman tetikte tutar.
Mantıklı: Havanna gibi pazarda kendine yer edinen markalarla rekabet ediyorlar. Ama yönetimden açıkladılar Zurna birinin ve diğerinin eşit şartlarda ele alınmadığını: “Her zaman Tarihi stantlara daha fazla önem vereceğizÇünkü onlar piyasanın özüdür. Biz yemek alanı değiliz “Biz bir tedarik pazarıyız.”
“Elbette insanlar tarihi ve mimarisi nedeniyle pazarı görmeye geliyorlar ve aynı zamanda çok turistik bir mahallede yer alıyor. Ve turistler buraya geldiklerinde daha fazlasına ihtiyaç duyuyorlar. Deneyimi tamamlamak, kalmalarını sağlamak olduğunu anlıyoruz. 15 dakika ve bazı fotoğraflardan daha fazlası, gastronomi sunmanın anahtarıdır” dediler.
Ve hizmetler, örneğin yakın zamanda yeniden düzenlenen tuvalet bataryası. Pazar özeldir ve En az 50 yıldır aynı aileye ait. Şu anda tezgahların neredeyse %100'ü kiralanmış durumda ve gastronomi işletmelerinin %80'inin kiralanmış olduğunu tahmin ediyorlar. Pazarda sebze ve et sağlıyorlar.
Kasım ayı Brezilyalı turistlerin birkaç gün boyunca akın ettiği bir dönemdi çünkü turistler Copa Libertadores finalinde oynayan takımlara tezahürat yapmak için şehre geldiler. Tüm turistik yerlerde, tabii ki San Telmo'da da toplu halde görülüyorlardı. Piyasada “Bu çılgıncaydı” diye hatırladılar.
“Sabahları çok çalıştık yolcu gemilerinden gelen turistler. Genellikle teknelerden erken inerler ve saat 11'den önce pazarı keşfederler. Birçok kişi çarşının çatısına ve kubbesine şaşırıyor” diyen özel bir kafenin müdürü, “Burası bizim iş yerimiz, bütün günümüzü burada geçiriyoruz ve gördüklerimizi doğallaştırıyoruz ama var olan en güzel çatı bu” dedi. . Ayrıca Unidos Caddesi'ne bakan taş zemini de seviyorum; orijinal ve çok pitoresk.” diye vurguladı.
Pazarın tarihi
San Telmo pazarı birçok özelliğe sahip bir pazardır: diğerlerinin yanı sıra, yazarı, Juan Antonio Buschiazzo. Ülkedeki ikinci mezun (birincisi Ernesto Bunge idi) ve Belediyenin Bayındırlık Dairesi müdürüydü. Avenida de Mayo'nun, kamu hastanelerinin ve Recoleta ve Chacarita mezarlıklarının açılması gibi şehrin büyümesine eşlik etmesi gereken çalışmalardan sorumluydu. Ve bu mahallede, bugün Komün 1'in genel merkezi ve gelecekteki Sağlık Merkezi (CeSAC 15) olan eski Çocuk Kurulu'nu da planladı.
Bu arsada pazara dönüştürülmeden önce çok amaçlı bir depo, içinde popüler hanlar, bilardo masaları, hatta çömlek atölyesi bile bulunuyordu. Bu önceki kullanımdan geriye hiçbir şey kalmadı. Buschiazzo, demir kirişler, kemerler ve sütunlardan oluşan bir yapı tasarladı. Sac ve camdan yapılmış çatı, doğal ışığın içeri girmesine izin verirken aynı zamanda sabit hava akışını sağlayacak bir düzene sahiptir.
Bugün bu tavan çok iyi korunmuş durumdadır ve pazarın kartpostallarından biridir. Ayrıca çarşının kalbinde, demir, cam ve sacdan oluşan yapıyı taklit eden ve bütüne daha da güzellik katan bir kubbe var. Buna ek olarak yakın zamanda Buenos Aires Şehri tarafından gerçekleştirilen cephelerin restorasyonuçevredeki yaya öncelikli çalışmaların tamamlanmasının yanı sıra.
1930 yılına kadar ana giriş Bolivar ve Carlos Calvo'nun köşesindeydi, daha sonra yerin genişletilmesine izin veren arsalar eklendi ve Defensa'ya ve Amerika Birleşik Devletleri'ne doğru iki giriş daha eklendi.
“Mercados de Buenos Aires” kitabının ortak yazarı, tarih mezunu Leonel Contreras, San Telmo Pazarı'nın geçmişinin başka bir pazara bağlı olduğunu söylüyor: “1862 ile 1899 yılları arasında, şimdiki Plaza Dorrego'da, Ticaret Pazarı, Humberto Primo caddesinin eski adıydı. Belediyeye aitti, sağlık ve hijyen koşulları iyi değildi ve büyük oranda boştu. Yani 1897'de San Telmo açıldığında bu onu doğrudan etkiledi. Tam tersine yeni pazar tüm hijyen koşullarıyla geldi ve tüm müşterilerini alıp götürdü. Ticaretinki neredeyse ortadan kalktı ve 1905'te burası yeniden plaza haline geldi.”
Buenos Aires Şehri konusunda uzman olan Contreras, bir düzineden fazla kitap yazmıştır: “Pazar, mahallenin tarihi açısından çok önemlidir. Pazar ve plaza bir şekilde bağlantılıdır ve her ikisi de San Telmo'yu temsil etmektedir” diye bitiriyor sözlerini. .