“Tuvalete bile götürdüler”

Yenilmez

Active member
Bu pazartesiden itibaren ne zaman birileri umumi tuvaletleri kullanmak istese Retiro Gönye Hattı tren istasyonu Yakın zamanda alınan bir karara göre sırt çantanızı veya çantanızı dolaba bırakmalısınız. Arjantin TrenleriBu durum, özellikle birçok kişinin tuvaleti kullanmak için değil, bir mesaj almak için sıraya girmek zorunda kaldığı yoğun saatlerde kullanıcılar arasında şaşkınlık ve rahatsızlık yarattı. anahtarlı asma kilit bu dolapların bakımıyla görevli güvenlik personelinin elinden.

Retiro banyolarının yeniden düzenlenmesi çerçevesinde alınan karar Zurna Trenes Argentinos'tan–, “amacı var Hırsızlık sayısını azaltmak ve ortadan kaldırmak bunlar orada oluyordu.” Genel olarak Retiro istasyonu değil, özel olarak banyolar “orada” diye detaylandırdılar: “Çaldılar tuvaletler bileKelimenin tam anlamıyla, bir sırt çantasının içinde. Veya tuvalet kapakları ve ayrıca ampuller.

Şirket, “bu kadar çok vandalizasyon” kaydı bulunmadığı için bu tedbiri diğer tren istasyonlarında uygulamayı planlamadıklarını açıkladı. Sorunun tam olarak büyüklüğü veya en azından kabul edilen düzenlemelerin lojistik boyutunu haklı çıkaracak bir rakam sorulduğunda, ellerinde rakamların olmadığını ancak “uzun süredir çok sayıda hırsızlık” kaydettiklerini iddia ettiklerini söylediler. bunu şu şekilde örnekledi: “Dolaplar yerleştirilmeden ve tadilattan sonra, kadınlar tuvaleti açılıp engelliler soyulduktan hemen sonra yedi tuvalet kapağı bir hafta boyunca.”

Zurna yerindeydi ve kullanıcıların bu konuda ısrarlı bir anlaşmazlığa tanık olabileceği kişisel eşyalarınızdan kurtulun tuvalete gitmek için. Sistemin günlük işleyişine ilişkin ise şirket, “güvenlik görevlilerinin bulunduğunu” ve “anahtarların bunlardan biri tarafından verildiğini, onun da dolaplarla ilgilendiğini” söyledi. Sadece 16 dolap var.

Ancak kadın ve erkek tuvaletlerinin hemen dışında bulunan dolaplar çok az olmasına rağmen, durumdan sorumlu iki güvenlik görevlisinin görevi yorucu görünüyor. Şunları yapmaları gerekir: 1) tuvaleti kullanmak üzere olan ve çanta ve sırt çantası bulundurma zorunluluğunu belirten tabelayı okumayan herkesi durdurmalı; 2) kilitleri gün içinde tekrar tekrar teslim etme ve alma konusunda endişe edin ve 3) hiç kimsenin dolapların güvenliğini ihlal etmediğinden emin olun.

Retiro banyolarının yanındaki zorunlu dolaplara eşyalarını bırakmaya çalışan hoşnutsuz yolcuların düzensiz birikimi. Fotoğraf Luciano Thieberger

Bu personelin olası hırsızlığı önlemek için banyoların içinde olması daha mı mantıklı olur? Şirket, “çok yoğun bir insan trafiği olduğu ve hatta hırsızların “eşyaları sırt çantalarına koyması” nedeniyle hırsızlıkların meydana geldiği için “daha karmaşık olacağını” değerlendirdi.

“Orada bulunan güvenlik görevlilerinin sırt çantalarını tek tek kontrol etmesi oldukça karmaşık olurdu. Dolaplarla daha etkili oluyor” dediler.

Retiro banyolarındaki dolapların yasal tarafı

Nihai varış noktası olarak ya da buraya gelen çok sayıda otobüs, demiryolu ve metro hattını birbirine bağlamak için binlerce insan her gün Buenos Aires'in devasa ulaşım düğüm noktası olan Retiro'ya adım atıyor. Bunların birçoğu istasyon banyolarının çok fazla kullanıldığını açıkça belirtiyor. Şehirdeki bar ve restoranların, banyolarını halka açık hale getirmeye zorlayan Buenos Aires'in 46798 sayılı kararını ihlal etmesi alışılmadık bir durum olmadığından, kısmen bir “B planı” eksikliğinden dolayı gelen ve giden insanların imajı sabittir. klasik ” ile kullanın.yalnızca tüketiciye özel banyo“.

Şimdi, Retiro banyolarındaki yeni dolaplar yasal mı? Trenes Argentinos'tan evet garantisi verdiler. “Mülkiyetin korunması amacıyla kamusal alanı yönetmeleri” gerektiğini söyleyen yetkililer, “bu durumda bunun belirli bir duruma dayalı bir karar olduğunu”, yani “banyoların korunmasına yönelik bir eylem olduğunu” ifade etti. halka açıktır.”

Retiro istasyonundaki banyolarda çanta ve sırt çantasıyla banyoya girme yasağını detaylandıran tabela. Fotoğraf Luciano Thieberger
Retiro istasyonundaki banyolarda çanta ve sırt çantasıyla banyoya girme yasağını detaylandıran tabela. Fotoğraf Luciano Thieberger

Destek olarak, 8. maddesi “görev ve yetkileri” tanımlayan Devlet Demiryolları İşletme Topluluğu'nu (SOFSE) oluşturan 27.352 sayılı Kanun'dan bir pasajı gösterdiler. Bunlar arasında, belirli varlıkları “yönetmenin” ve özellikle onları yükümlü kılan şeyin altını çizdiler. “Kendisine tahsis edilen demiryolu altyapısını korumak”.

Ancak alınan tedbirin sadece düşmanca değil aynı zamanda abartılı da görünebileceği inkar edilemez. Anayasa hukuku alanında uzman avukat Andrés Gil Domínguez'in düşündüğü de bu. “Her türlü kısıtlama tedbirinin alınması gerektiğini” vurguladı. haklı bir amaç üzerine makul bir şekilde kurulmuşve bu durumda, “bir kişinin eşyalarını dışarıda bir dolapta bırakması için umumi tuvalete girmenin yeterince haklı bir amaç olduğu görülmemektedir.”

“Bana öyle geliyor ki, bir banyonun altyapısını sözde sağlam tutmak için eşyalarınızı vb. bırakmak zorunda kalmanın kısıtlanması haklı gösterilemez. Bir istasyondaki umumi tuvalet. Bana öyle geliyor ki aldıkları önlem makul değil. “Kişi kısıtlamayı neyi korumak istediğine göre değerlendirir” diye özetledi.

Çantalar ve sırt çantaları, dolaba

Alaka düzeyi ne olursa olsun, kullanıcılar bu önlemi bir sıkıntı olarak deneyimlemeye başlıyor. Bu medyayla konuşan Gönye trenindeki bir yolcu, karardan kaba bir şekilde şikayetçi oldu. Her gün Retiro istasyonunda indiğini ve işe gittiğinden beri genellikle dizüstü bilgisayar da dahil olmak üzere kişisel eşyalarının bulunduğu bir sırt çantası taşıdığını söyledi. Bu çarşamba günüki sürprizi tamdı.

Retiro'daki Mitre Line banyolarının girişi şu anda böyle görünüyor.
Retiro'daki Mitre Line banyolarının girişi şu anda böyle görünüyor.

“Her ne kadar birkaç gün önce bunun bir araya getirildiğini gördüğümü söylemem gerekse de erkekler tuvaletine girmek için sıraya girmekDikkatimi çeken bir şey vardı çünkü kuyruklar her zaman kadınlar tuvaletini kullanıyordu. O banyonun kapısında bir güvenlik görevlisi vardı. Kadınlar tuvaletinde hiçbir şey olmadı ve sorunsuz girdiniz” diye anımsıyordu.

“Ama dün (Çarşamba günü) Turnikeyi geçtim ve banyonun yan tarafına baktım – öyle olup olmadığını kontrol etmek için kapalıBirçok kez olduğu gibi güvenlik şeridi olan bir sektör olduğunu gördüm. Dikkatimi çekti. Yaklaştığımda biri kadın biri erkek iki güvenlik görevlisi vardı. Onlar polis değildi” dedi.

“Kadın daha sonra beni durdurup şöyle dedi:bayan, bunu yapmak zorundasınız sırt çantasını dolaba bırak banyoya girmek'. 'O?' diyorum,'ne zamandan beri? Argüman nedir?'Bunu açıklayamadı. Bana bunun yeni bir erzak olduğunu ve lütfen sırt çantamı bırakmamı söyledi ve bana anahtarla birlikte asma kilidi verdi” diye açıkladı yolcu.

Buenos Aires'teki umumi tuvaletlerdeki hayal kırıklıkları

Trenes Argentinos açısından bakıldığında sistem şöyle: basit. “Geliyorlar, eşyaları dolaba koyuyorlar, onlara anahtar veriliyor, tuvalete gidiyorlar. İşte bu kadar” diye özetlediler.

Ancak danışılan yolcu farklı bir deneyim yaşadı: “Neyse ki çok dolu bir sırt çantası yoktu, çünkü ya sırt çantanız çok kalınsa ve sığmazsa? Orada ne olacaktı? Gerçek şu ki, onların tek yaptığının seni koymak olduğunu hissettim herşeye engel. Çocuğunuzu okula bırakmak, trene binmek, işe az ya da çok zamanında varmak için zamanınızı koşarak geçiriyorsunuz. Terminale varıyorsunuz, kendinize kızıyorsunuz ve üstüne bir de sırt çantanızı dolaba bırakmak zorunda kalıyorsunuz çünkü suçlu olduğun tahmin ediliyor Bir şey için endişelenecek misin?”

Trenes Argentinos sakinleri, bu dolapların yerleştirilmesini “güvenliğin sürdürülmesi” ve “altyapının sürdürülmesi” amacıyla “bir yönetim eylemi” olarak sınıflandırdılar. uygun durum”. Kullanıcı açısından ise “Eğer amaç banyoların yeterli durumda olmasını sağlamaksa, tuvalet kağıdı ve sabunun olması iyi olurdu. Bu bir süre önce olan ama artık olmayan bir şey.”